Posted by: Brian Palmund | januar 11, 2011

Årsberetning 2010

Af Brian Palmund, Kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre, Bragt på albertslundposten.dk den 10 januar 2011.

År 2010 kom og gik. Et år med mange udfordringer, både for borgere, medarbejdere og politikere. Finanskrisens konsekvenser ramte kommunen, med en forsinkelse i forhold til den private sektor. En tid til omstilling der blev forspildt, i håbet om at Regeringen atter ville sende flere penge. Rettidig handling og nødvendige prioriteringer blev fejet af bordet, til fordel for enorme lån og låneomlægninger. På den helt korte bane kan det muligvis dække hullet i driften, men den rekordstore gæld vil tynge frem til 2030. Rentebyrder jeg hellere så brugt på nye idrætsanlæg, renovering af institutioner, udvikling af vores skoler og en lang række andre ting, der virkelig trænger.

Hvad har så været godt?

I den vanskelige beslutning om at sammenlægge skoler, lykkedes det at undgå en lukning af Egelundskolen. Prognoserne siger, at der bliver 400 færre elever de kommende år, men at reducere kapaciteten med 800 giver ikke nogen mening. Samtidig ville en Herstedvester skole med mere end 1.600 elever give urimeligt trænge kår. Egelundskolen er måske på grænsen i størrelse, hvis elevtallet falder, men skolen er velfungerende og har stor søgning af elever fra hele kommunen. Det tror jeg også, den vil i fremtiden.

Det lykkedes at få sat så tilstrækkeligt fokus på kunstgræsbaner, at der blev besluttet at anlægge én på stadion i 2011. Det har nu været lovet før, men flertallet bag budgettet er så pjattede med tiltag der kan lånes penge til, så mon ikke det bliver til noget denne gang? En lille men absolut nødvendig investering i idrætslivet.

Det har været vigtigt for mig fra starten at samarbejde omkring byens problemer og deres løsninger. Det har været positivt, at næsten alle partierne har delt denne indstilling til arbejdet. Særligt har samarbejdet med de øvrige borgerlige partier været rigtigt godt. Et engageret og målrettet samarbejde. I budgetforhandlingerne blev ønsker og krav afhandlet og koordineret med det mål at kunne indgå i et bredt forlig. Dette mislykkedes, men grundlaget var i orden for et alternativt og ansvarligt budgetforslag.

Hvad har været mindre godt?

Dialogen med Borgmesteren har været rigtig god. Det har været muligt at snakke åbent og finde en fælles forståelse omkring de fleste emner. Men budgetforhandlingerne endte desværre i  et udspil med få små indrømmelser og uden reelle muligheder for »forbedringer«. Der blev tilsyneladende kun lyttet til den anden forligspart og ikke efterladt noget råderum til et bredt forlig. Efterfølgende blev flere forringelser alligevel fjernet, uden dog at blive erstattet med mere fornuftige besparelser. I elvte time måtte massive låneomlægninger derfor forceres igennem for at finansiere driften. Dont do this at home!

Hvad er forventningerne fremad?

For mit vedkomne vil skolesammenlægningen og særligt gruppeordningen fylde en del. Skolesammenlægninger kan være nødvendige, men det skal gøres på en ordentlig måde. I forhold til andre kommuner er beslutningerne taget meget sent og hele forløbet skal nu gå utroligt stærkt. Jeg kan frygte, at forløbet kommer til at gå så stærkt, at løsningerne ikke når at blive ordentligt gennemarbejdet og der vil komme for mange hovsa-løsninger. Mit eneste krav har fra start af været, at sammenlægningen ikke sætter nogen elever tilbage eller medfører unødigt utryghed for eleverne, forældrene eller medarbejderne. Efter at jeg har mødt mange af de personer, der skal stå for overgangsprocessen, er jeg blevet betrygget i, at der er kompetente mennesker bag.

Godt nytår!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: