Posted by: Brian Palmund | oktober 4, 2010

Derfor forlod vi borgmesterens forhandlinger

Af Brian Palmund, den 4. oktober 2010
Sammen med Henrik Soloy (DF) og Pia Brandt Halling (K), der begge også er medlemmer af kommunalbestyrelsen, beskriver jeg her, hvad der skiller os tre borgerlige partier og borgmesteren:

Det er brandærgerligt, at forhandlingerne mellem borgmesteren og de tre borgerlige partier er brudt sammen. Årsagen er selvfølgelig ikke småknaster. Virkeligheden er, at der er en skov til forskel på vores ønsker og borgmesterens udspil.

Borgmesteren vil spare 53 millioner kroner i 2011 og 78 millioner i 2012. Det vil vi gerne medvirke til, da kommunens indtægtsgrundlag er faldende. Årsagen er, at borgere og erhvervsliv tjener færre penge. Vi er enige i, at vi skal sætte tæring efter næring. Vi ønsker ikke at sætte skatten op, da der med den rette vilje kan spares uden at det går ud over de svageste borgere.

Desværre beskylder borgmesteren os for at være næsten enige i hans budgetudspil. Sandheden er, at vi langt fra er enige.

Vi synes ikke, at de kommunale budgetforhandlinger skal foregå gennem pressen. Omvendt vil vi gerne have demokratisk indblik i processen, derfor fortæller vi nu åbent om de forslag, der skiller borgmesteren og os. Desværre kan vi ikke fortælle meget om borgmesterens udspil, da han har bedt os om at holde dét hemmeligt. Derfor taler vi kun om vores egne forslag.

15 % på teknik = 35 mio. kr.
70 millioner kroner kan der flyttes fra kold teknik til varme hænder, hvis udgifterne i Miljø- og Teknik bringes på niveau med resten af Hovedstadsområdet. Det har forvaltningen regnet sig frem til. Vi mener, at blot halvdelen af beløbet skal i spil i nu.

Sparer kommunalbestyrelsen på teknik, er 2/3 af de nødvendige besparelser fundet, nemlig 35 millioner kroner. Det svarer til blot 15 procent af Miljø- og Teknikforvaltningens samlede budget. Vi tror ikke, det er lette besparelser, men vi tror, 15 procent er absolut muligt.

10 % på administration = 25 mio. kr.
De generelle omkostninger til administration er i vores kommune væsentligt højere end i de omkringliggende kommuner. Dét har vi ikke råd til. Ved en besparelse på kun 10 procent i administrationsomkostningerne, kan hentes en besparelse på cirka 25 millioner kroner. Den mulighed skal med.

Ligesom når der skal vaskes trapper, så starter vi fra toppen, når vi tilpasser budgettet til landets forværrede økonomiske situationen – vi skal spare på administration, før vi sparer på frontpersonale.

Dér sparede vi 60 mio. kr.
Ved at hente 35 millioner kroner på teknikområdet og 25 millioner på en mere effektiv administration, har vi hentet 60 mio. kroner. Det er mere end alle de besparelser, borgmesteren ønsker for 2011. Oveni har vi fået råd til at forbedre ældreservicen.

Desuden kan vi spare penge, der vedrører fx faldende elevtal i folkeskolen, smartere indkøb, tomme biografsale og forbedre driften til fordel for økonomi, personale og borgere.

Gælden vokser ualmindeligt hurtigt
Alt i alt er der mange andre veje end borgmesterens. Og vi har endnu ikke berørt gælden:

Vores kommune afleverer årligt 49,8 millioner kroner til banker og andre långivere. Gælden skal nedbringes, helst væk, så økonomien kan genoprettes. På trods af mange års gode tider, lever Albertslund på afbetaling. Det er der ikke råd til. Dertil kommer, at Albertslunds gæld er voldsom, når man kigger på borgernes indtægter og muligheden for at betale pengene tilbage. Vi har brug for en klar plan for, hvordan gælden bringes ned.

Desværre har borgmesteren ikke ret i, at gælden ”kun” er 15.208 kroner pr. indbygger. Sådan lød beløbet ganske rigtigt, da vi gik ind i året. Allerede i august måned var gælden vokset til, at hver indbygger skylder 18.027 kroner, viser kommunens egne tal. Den udvikling er ualmindeligt alarmerende.

Flere skal i arbejde
I dag forsørges kommunen reelt af resten af landet – det må vi have lavet om på. Blandt andet ved at investere i at gøre mange flere af Albertslunds borgere til attraktive medarbejdere for erhvervslivet. Her er kommunen netop dumpet i en landsdækkende rundspørge. Det kan vi gøre bedre.

Ingen af os synes, at det er let at spare. Uanset hvordan det gribes an, er situationen barsk og medfører forandringer. Landet og Albertslund er i en alvorlig og svækket økonomisk situation, hvor der ikke er råd til det hele længere. Derfor må vi prioritere.

Vi kan kun tale for os selv – og vi er tre partier, som er overbeviste om, at det er vigtigt at spare på de kolde ydelser, før vi sparer på de varme hænder.

Et budget uden slagside
Med den rette vilje kan budgettet tilpasses på en måde, der ikke vender den tunge ende nedad. Desværre er de muligheder ikke med i borgmesterens sparekatalog, hvor forslagene om at lade det gøre ondt på borgerne – og på kommunens frontmedarbejdere – fylder mest.

Vi tre borgerlige partier foretrækker at investere i mennesker, før vi investerer i mere teknik. Vi er overbeviste om, at borgmesterens prioriteringer er til skade for Albertslund. Derfor forlod vi forhandlingerne.

Vi laver gerne en ansvarlig aftale
Under forhandlingerne oplevede vi ikke, at borgmesteren flyttede sig på de store, væsentlige områder. Har vi misforstået noget, kommer vi gerne igen. Hvis de punkter, vi her nævner, viser sig at være ”de sidste, mindre knaster”, som avisen citerer borgmesteren for at mene, så tag dem dog med i budgettet.

Så smider vi gerne, hvad vi ellers har i hænderne og kommer og underskriver en aftale. Med S, med SF eller med begge partier. Vi mener nemlig, hvad vi siger.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: